Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zullen politieke partijen weer radio- en tv-spotjes mogen maken. Ook grote reclameaffiches zijn opnieuw toegelaten. De Vlaamse regering versoepelt de regels omdat die achterhaald zouden zijn door de digitalisering.
Even voor de duidelijkheid: de partijen krijgen niét meer geld van de overheid, maar ze mogen wel een grotere hap van hun fondsen aan de kiescampagne zelf besteden. En ze krijgen dus meer mogelijkheden: op metersgrote billboards, telefooncampagnes of radio- en tv-spotjes staan straks voor de gemeenteraadsverkiezingen geen beperkingen meer.
De tegenstanders waarschuwen dat dit aanleiding zal geven tot Amerikaanste toestanden, en nog verder gepersonaliseerde kiescampagne met metershoge De Wevers in het Antwerpse straatbeeld, of huizenhoge posters van de Gentse kandidaat Tom Balthazar, die in eigen stad Termont wil opvolgen.
Dat is alvast de mening van Vlaams parlementslid Pira (Groen), die bovendien aanklaagt dat de Vlaamse regering de hervorming stiekem doorgevoerd heeft, zonder publieke debat.
Homans: "Geen Amerikaanse toestanden"
De Vlaamse regering ziet dat anders. Die wijst naar het veranderde tijdsgewricht en de opkomst van het internet. Daar mocht en mag alles, terwijl tv- en radiospotjes niet mogen. Een persoonlijke campagne op de social media mag wel, een telefooncampagne dan weer niet. Dat wordt nu allemaal gelijk getrokken.
"We hebben gemerkt dat er in het verleden onduidelijkheid was bij de kandidaten en de partijen", zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). "Een bord mocht bijvoorbeeld niet groter zijn dan 4 vierkante meter, maar een projectie mocht ongelimiteerd zijn. Dat zijn zaken die niet meer kloppen", klinkt het.
"Of neem een krantenadvertentie van één pagina. Dat mocht, maar in de iPad-versie van de krant kon het dan weer niet. We moesten duidelijkheid verschaffen en meegaan met de moderne technologieën", vindt Homans.
De minister zegt niet bang te zijn voor "Amerikaanse toestanden." "We laten meer campagnemiddelen toe, maar de bedragen per kandidaat en per partij blijven gelimiteerd. Partijen zullen niet meer mogen uitgeven dan vroeger. In de VS is dat helemaal anders."
De Vlaamse regering verlengt de sperperiode trouwens met één maand, van drie naar vier maanden. Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen is dat dus vanaf 1 juli 2018.
O ja, balpennen en ballonnen met de beeltenis van een kandidaat blijven wel verboden. (belga)